Каталог товарів
Інтернет-магазин українських сувенірів і подарунків ручної роботи - Souvenir.com.ua

Як, де і коли відзначають новий рік

Новий рік - свято, якого чекають всі, пов'язують з ним свої надії, заздалегідь готуються до його зустрічі. Адже всі чудово знають: як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. Сьогодні Новий рік у більшості країн святкують в ніч з 31 грудня до 1 січня. Але в деяких країнах збереглися традиції відзначати це свято згідно з старовинними звичаями і легендами.

Жодне свято не здатний так яскраво продемонструвати характер народу, його традиції, уклад життя, як зустріч Нового року. Цей звичай бере свій початок ще від наших давніх предків, які жили землеробством. За старовинним повір'ям Новий рік настає зі зміною положення Сонця на небі.

Наприклад, на острові Пасхи це свято відзначають навесні: з того моменту, як буде знайдено перше яйце ластівки.

В Ірані звіт нового відрізка життя теж починається навесні. У березні запалюються багаття, через які стрибають ряджені. Стрибаючи через багаття, люди очищаються від усього поганого, що скупчився за цілий рік.

В Ефіопії настання Нового року пов'язане з припиненням сезону дощів. У перший день нового року один одному дарують зелені гілки та квіти.

В Японії святкування Нового року триває тиждень. До цієї події дуже ретельно готуються: прикрашають вулиці міст, дерева, храми, будинки. Опівночі 31 грудня дзвони всіх храмів відбивають 18 ударів, сповіщаючи про настання нового періоду в житті японців. Чому саме 108? За старовинним повір'ям у людини є 6 вад: дурість, жадібність, злість, легковажність, жадібність і нерішучість.

У Росії до Петра I Новий рік відзначався 1 березня. Це було пов'язане з язичницькими традиціями. Навесні пробуджувалось все живе, в тому числі і сонце. Щоб був хороший урожай, потрібно було на вишневих гілках запалити миски з маслом. Ще один Новий рік наступав 1 вересня, коли цар проводив принародно праведний суд. Таке роздвоєння свята, звичайно ж, було дуже незручно. Петро I указом від 15 грудня 1699 року встановив єдиний Новий рік: "Оскільки в Росії вважають Новий рік по-різному, з цього числа перестати дурити голови людям і вважати Новий рік повсюдно з 1 січня, а на знак того доброго починання і веселощів вітати один одного з Новим роком, бажаючи в справах благополуччя і в родині благоденства. В честь Нового року чинити прикраси ялин, дітей забавляти, на санках катати з гір, а дорослим людям пияцтва і мордобою не чинити, на те інших днів вистачає".

Новий рік в середньовічній Англії починався в березні. Рішення парламенту перенести Новий рік на 1 січня 1752 року натрапило на жіночу опозицію. Делегація обурених англійок заявила спікеру, що парламент не має права зробити жінок на багато днів старшими, на що спікер нібито відповів: "Ось класичний зразок жіночої логіки!

У провінції Франції існує така традиція: на наступний ранок після свята жінки йдуть за водою до джерела. Там вони залишають здобу з святкового столу, пригощаючи таким чином один одного.

Шведи щороку в грудні вибирають найчарівнішу дівчину на роль цариці світу. Всю святкову ніч вона - королева балу. Її голову прикрашає корона з палаючих свічок. Настання Нового року в Угорщині оголошують пронизливі звуки, що видаються дитячими дудочками і свистульками. Вважається, що різкі звуки цих іграшок відганяють від житла злих духів.

А от у Польщі свято починається з ворожіння. Входячи в будинок, всі знімають взуття. Хто-небудь з гостей навмисно плутає її. Чиє взуття опинилася поруч, тому і бути разом в майбутньому році. Чия переплутана пара ближче до дверей, і ті одружаться раніше за всіх..

Найпершими на земній кулі зустрічають Новий рік жителі 160 островів архіпелагу Фіджі (всього в архіпелазі 320 островів, але частина їх населена). Ніде у світі Новий рік не відзначається так часто, як на індонезійському острові Балі. Справа в тому, що рік на Балі триває 210 днів. Головний атрибут свята - різнобарвний рис, з якого печуть довгі стрічки, нерідко двометрові...

Бірма святкує Новий рік у квітні, коли кінчаються тропічні зливи. В знак вдячності природі бірманці поливають один одного водою і вітають з Новим роком.

В Шотландії і Уельсі в останню секунду старого року покладається широко відкрити двері, щоб випустити старий рік і впустити Новий! За місячним календарем, наявного у в'єтнамців, з давніх часів новорічне свято - тет відзначається щороку в різний час і знаменує собою наближення весни.

У Кенії прийнято святкувати Новий рік на воді. Кенійці в цей день купаються в річках, озерах, в Індійському океані, катаються на човнах, співають і веселяться. Жителю Індії не так-то легко встановити, який за рахунком рік наступає. В Індії відзначаються чотири ери: Саливаха, Викрамдитья, Джайни і Будди. На півдні Індії Новий рік святкується в березні, на півночі країни - в квітні, а в штаті Керал у липні, то в серпні.

У будинках Болгарії з наближенням опівночі 31 грудня на три хвилини гасять вогні і настає час новорічних поцілунків.

У Кореї після зустрічі Нового року на сільських вулицях починаються гуляння, під час яких дівчата обов'язково змагаються зі стрибків у висоту. У ніч на 1 січня в Італії прийнято з вікон квартир викидати старі меблі, порожні пляшки і т. д., так що перебувати на вулицях в цей час небезпечно. У Гаїті Новий рік - це початок нового життя і тому вважається найулюбленішим святом. До Нового року гаїтяни намагаються гарненько прибрати свої оселі, відремонтувати меблі чи замінити її новою, а також помиритися з тими, з ким посварилися.

У індіанців Північної Америки навахо зберігся звичай зустрічати Новий рік біля величезного вогнища на лісовій галявині. Вони танцюють у білих шатах, їх особи пофарбовані в білий колір, в руках палички з кульками з пір'я на кінцях. Танцюючі намагаються бути ближче до вогню, і коли кульки спалахують, вони радіють. Але ось з'являються шістнадцять найсильніших чоловіків, вони несуть яскраво-червоний куля і під музику підтягують його мотузкою на вершину високого стовпа. Всі кричать: Нове Сонце народилося!

Кажуть, одному з своїх рабів Юлій Цезар дав у новорічний вечір свободу за те, що той побажав йому пожити в новому році довше, ніж у старому. Це найкурйозніше побажання щастя за всі роки існування людства! - вигукнув Цезар.

Римський імператор Калігула в перший день Нового року виходив на площу перед палацом і приймав подарунки від підданих, записуючи, хто, скільки і що дав... У Росії дарує подарунки Дід Мороз, в Америці і Англії-Санта-Клаус, до італійським дітям приходить Баббо Натале. У Панамі його звуть Папай Ноель, а в Колумбії - Пана Паскуале
 

в нашому магазині Ви можете красиві свічники купити, крім того, магазин сувенірів недорого souvenir.com.ua пропонує великий вибір товарів ручної роботи таких как слов'янський оберіг для домуматрьошка і багато іншого. Ви можете купити наші сувеніри та подарунки в багатьох містах України, наприклад в місті Черкаси і вибрати у нас що-небудь з українського Текстилю: український рушник, а також рушник під ноги і багато іншого. Будемо раді представити Вам сувеніри з дерева в магазині souvenir.com.ua